Skip to content
Start of page content below the header
Event
24 September 2020

Globala Torget 2020

Följ med Globala Torget digitalt 24-27 september!

Photo: Globala Torget

(This event will be mainly held in Swedish, visit the website to find out about English speaking events!)

Globala Torget är platsen som sätter fokus på globala utmaningar, internationell litteratur, lokala initiativ. Under fyra dagar, sista helgen i september öppnar det digitala Globala Torget som en myllrande mötesplats med säkert avstånd, för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling. Möt författare, politiker, civilsamhällets organisationer, myndigheter och andra som arbetar för en bättre värld. Globala Torget är en del av Bokmässan och hålls den 24 september till den 27 september 2020.

Globala Torget har under sin nittonåriga livstid utvecklats till en viktig mötesplats för civila samhället, myndigheter med flera kring globala utvecklingsfrågor. Under 2020 är det Olof Palmes Internationella Center som ansvarar för Globala Torget – för första gången som digital lösning. Arrangemanget genomförs med stöd från biståndsmyndigheten Sida.

Tema 2020

Bokmässans ursprungliga tre teman:

  • Sydafrika

Sydafrika och Sverige har nära relationer och starka förbindelser som sträcker sig tillbaka till 60-talet, då Sverige bidrog med politiskt och humanitärt stöd i kampen mot apartheid. Temat kommer att lyfta dagens berättelser från ett litteraturrikt land med elva officiella språk, en framväxande kvinnokamp och många unga poeter, men också lyfta globala utmaningar som även nått Sydafrika. Pga den pågående pandemin har temat skjutits fram, men Globala Torget kommer trots detta att fylla delar av programmet med spännande Sydafrikanskt innehåll – inte minst från våra hubbar i Sydafrika.

  • LÄS! LÄS! LÄS!

När Läsrörelsen startade på Bokmässan år 2000 och tog mottot ”Ge dina barn ett språk” var det utifrån en dramatisk minskning av föräldrars högläsning för sina barn. Under 20 år har läsrörelsen med experters hjälp genomfört landsomfattande projekt och satsningar med bokförlag, bibliotek, skolor i alla stadier och även kommersiella aktörer. Tillsammans med många samarbetspartners mobiliserar de nu inför en hotande språkfattigdom genom en satsning på läsandet i alla dess former,

  • Digital kultur

Partners inom temasatsningen är bland andra Göteborg & Co, Rainy Lab, experter på digitala spel och digital demokrati samt Playcentric Studios som arbetar för inkludering, tillgänglighet och mångfald inom spelkultur och spelutveckling.

Anmäl dig här för att kunna lyssna på alla olika samtal samt delta i spännande diskussioner!

Times

From 24 September 2020 to 27 September 2020

Venue

online

Hosted by

Globala Torget

Topic: