Skip past the page header
Start of page content below the header
Evenemang
1 December 2020

Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv

Webinar

Gerd Altmann /P{ix

Gerd Altmann /Pixabay

Gerd Altmann /P{ix

Välkommen till ett webbinarium där vi kommer fördjupa oss i hur och varför pandemier uppstår och vilken roll djuren och vi människor spelar. Vi kommer också diskutera om en minskad global köttproduktion kan minska risken för spridning av sjukdomar mellan djur och människor, och om det skulle vara möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost.

Sant eller falskt om pandemier

  • ”Problemet är ur världen om alla blir vegetarianer och djurmarknader förbjuds”
  • ”Den industriella djuruppfödningen är en grogrund för pandemier”
  • ”Ge inte djur skulden för coronaviruset – det är människan som bär ansvaret”
  • Biologisk mångfald kan minska risken för pandemier”

Målgrupp

Webbinariet kommer att hållas på en populärvetenskaplig nivå och vi välkomnar intresserad allmänhet, relevanta aktörer inom livsmedelsbranschen samt forskare och studenter.

Preliminärt program

  • 09:30 – 09:35 Välkommen – Prof. Susanna Sternberg Lewerin & Dr. Elisabeth Rajala, SLU
  • 09:35 – 09:50 Pandemier i historien – Dr. Anders Lindberg, fd smittskyddsläkare
  • 09:50 – 10:10 Djuren och vi, hur stora är egentligen skillnaderna? – Prof. Per Alström, UU
  • 10:10 – 10:15 Kort paus
  • 10:15 – 10:35 Varför blir vissa värddjur sjuka? – Prof. Caroline Fossum, SLU
  • 10:35 – 10:55 Näringslära med globalt perspektiv – Prof. Lena Hulthén, GU
  • 10:55 – 11:00 Avslutning

Anmäl dig senast måndag 30 november via formuläret nedan. Länk till zoom skickas ut dagen före webbinariet.

Sista anmälningsdag: 30 november 2020

Anmälan här!

Times

Från 1 december 2020 vid 09:30 till 1 december 2020 vid 11:00

Venue

Online

Hosted by

cgd@slu.se

Liknande innehåll

Tidigare evenemang
Hur minskar vi globalt matsvinn?
25 October 2016
Stockholm, Sweden
Tidigare evenemang
29 April 2016